1. Tips om je fiets weer helemaal klaar te maken voor de lente

  Tips om je fiets weer helemaal klaar te maken voor de lente

  Heb je dat ook? Dat je, zodra het lentezonnetje schijnt, je fiets tevoorschijn haalt om er een lekker stuk mee te toeren? Dan is het tijd dat je nu in actie komt en je fiets lenteklaar maakt. Alleen dan kun je een onbezorgde, comfortabele én veilige fietstocht maken maar natuurlijk ook naar je werk fietsen.

  Hoe je je fiets lenteklaar maakt, lees je in onderstaand blog.

   

  Het schoonmaken van je fiets

  Begin altijd als eerste met het schoonmaken van je fiets, ook wanneer je in de winter niet op hebt gefietst. Tijdens het schoonmaken zullen je namelijk zeker eventuele onvolkomenheden opvallen. Begin met het schoonmaken van het frame. Maak hiervoor een lauwwarm sopje met een mild afwasmiddel, autoshampoo of een speciale bike cleaner

  Gebruik een speciale borstel of een microvezel washandschoen om het frame te reinigen. Werk echter nooit met een schuursponsje of agressieve reinigingsmiddelen. Een hoge drukspuit wordt ook afgeraden omdat daarmee vet uit de lagers kan worden gespoten. Wanneer je een E-bike hebt, kunnen zelfs gevoelige, elektronische fietsonderdelen worden beschadigd. Zet je E-bike tijdens het schoonmaken vooral niet ondersteboven. De accu of het display kunnen beschadigd raken.

  Minstens zo belangrijk als het wassen, is het grondig (af-)drogen van je fiets. Dat geldt met name voor de bewegende delen. Is het frame van je fiets verweerd of geoxideerd? Met een speciale polish kun je de  laklaag reconditioneren of met een speciale fietsolie tegen water en vuil beschermen.

   

  Het smeren van de ketting

  Dit is een nauwkeurig werkje. Als eerste moet de ketting worden gereinigd, bijvoorbeeld met een kettingreiniger. Laat de kettingreiniger even inwerken en wrijf de fietsketting goed schoon met een katoenen lap. Breng nu een universeel smeermiddel, bijvoorbeeld cyclon all weather lube course aan.

  Het smeren van de fietsketting verlengt de levensduur ervan en zorgt ervoor dat het fietsen soepel verloopt zonder gepiep, geknars of gekraak.

   

  Het smeren van het fietsslot

  Niets zo vervelend als een slecht werkend slot! Je zult er maar mee te maken krijgen, een slot dat weigert en niet meer te openen of te sluiten is. Behalve dit ongemak, kan je sleutel in het slot afbreken. Door het smeren van het fietsslot kan dit worden voorkomen. Gebruik absoluut geen siliconenspray. Hoewel het slot wordt gesmeerd, trekt een siliconenspray vuil aan. Een speciale slotspray is vetvrij en trekt daardoor ook geen vuil aan en zorgt ervoor dat de draaiende cilinderdelen en de sluitpallen soepel blijven. Heeft je (extra) slot een stofkapje? Gebruik dit dan altijd.

   

   

  Banden

  Nu je fiets lekker schoon is en ketting en slot zijn gesmeerd, is het zaak je banden te controleren. Hoeveel profiel zit er nog op je banden? Een gladde band wil niet zeggen dat de band versleten is. Zeker bij droog, zomers weer, kan zo´n band nog even mee. Wanneer de anti-leklaag of het karkas zichtbaar te voorschijn komen, is het tijd om de band(-en) te vervangen. Vaak kun je dit zien aan een andere kleur die op het loopvlak verschijnt.

  Zitten er geen onrechtmatigheden in de banden zoals kleine scherpe stukjes of steentjes? Met een pincet kun je ze gemakkelijk verwijderen en voorkom je meer schade of lekrijden.

  Controleer ook de zijkanten van je banden op eventuele beschadigingen of scheuren.

  Tip: de achterband van een fiets slijt veel harder dan de voorband. Wissel halverwege de verwachtte levensduur de banden om.

  Breng de banden op de juiste spanning. Bij de meeste fietsen staat de aanbevolen spanning op de zijkant vermeld. Vaak is dat tussen de drie en viereneenhalve bar. Met een pomp met manometer of een voetpomp met manometer breng je je banden gemakkelijk op de juiste spanning.

   

  Moeren en schroeven

  Loop ook alle moeren en schroeven na en draai ze zo nodig even vast of trek ze na.

   

  Verlichting

  Een goede verlichting is onmisbaar, niet alleen om je eigen rijweg te verlichten, maar ook om gezien te worden! Een fietser zonder verlichting is een gevaar op de weg.

  Controleer of je voor- en achterlamp werken. Heb je verlichting op batterijen? Bezuinig niet op een paar batterijen maar vervang ze en stop eventueel een paar reservebatterijtjes in een zadeltasje.

   

  Accu

  Vertrouwen is goed, controleren is beter! Dat geldt zeker voor de accu van je E-bike.´s Winters verminderen de prestatie van een accu. Zeker wanneer de accu een langere periode achter elkaar niet is gebruikt, kan dit van invloed op de actie radius zijn. Kom niet voor verrassingen (stil) te staan en laat even een accucheck bij een fietsspeciaalzaak uitvoeren.

   

  Heb je nog vragen over het lenteklaar maken van je fiets of wil je advies over fietsaccessoires, fietsonderdelen of onderhoud en onderhoudsmiddelen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

  13-03-2021
 1. Mis niks meer!

  In onze nieuwsbrief krijgt u regelmatig exclusieve kortingscodes, de nieuwste trends en onze spectaculaire actie's.

  • Tips om je fiets weer helemaal klaar te maken voor de lente

   Heb je dat ook? Dat je, zodra het lentezonnetje schijnt, je fiets tevoorschijn haalt om er een lekker stuk mee te toeren? Dan is het tijd dat je nu in actie komt en je fiets lenteklaar maakt. Alleen dan kun je een onbezorgde, comfortabele én veilige fietstocht maken maar natuurlijk ook naar je werk fietsen. Hoe je je fiets lenteklaar maakt, lees je in onderstaand blog.
   13-03-2021
  • Hoe gebruik je het MIK-systeem voor je fiets?

   Even met de fiets naar de groenteboer? Tassen vol boodschappen halen bij de supermarkt? Of gewoon er een paar uurtjes met de fiets op uit samen met de hond? Als je veel met de fiets of e-bike onderweg bent, weet je wel hoe handig het is als je je huisdieren en koopwaar gemakkelijk op de fiets mee kunt nemen.
   10-03-2021
  • Motorex: Nieuw bij BikeBudget!

   Motorex is al bijna een eeuw lang de grootste olie fabriek van Zwitserland. Het bedrijf is in 1917 opgericht in Zwitserland. De producten van het bedrijf worden in meer dan 75 landen verkocht.De Zwitserse producent van onder andere smeermiddel biedt productlijnen aan voor verschillende soorten industrieën.
   06-02-2020
  • BoBike introduceert de Go Mini

   Exact één jaar na de introductie van de GO maxi, kondigt Bobike de komst van ‘kleine zusje’ de GO mini aan. Een trendy fietszitje voor voorop de fiets met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De GO maxi kwam in maart 2018 op de markt en werd in eerste instantie specifiek voor de internationale markt ontwikkeld. De geïntegreerde, verhoogde bescherming van de kuip maakt het zitje extra veilig in landen waar fietspaden niet de norm zijn. Tegen de verwachtingen in, bleek de GO ook in Nederland razend populair en de vraag naar een bijpassend voorzitje kon dan ook niet uitblijven.
   08-03-2019