1. Zo vind je de juiste fietsband!

  Zo vind je de juiste fietsband!

  Net zoals bij een auto is het van groot belang dat je de juiste en goede banden hebt. Als je je vaak verplaats door middel van de fiets krijg je met veel verschillende weersomstandigheden te maken. Wind, regen, sneeuw noem het allemaal maar op. Dan is het natuurlijk wel erg belangrijk dat je genoeg grip op de weg hebt, om uitglijden te voorkomen. Is dit niet het geval en heb je nieuwe banden nodig? Dan is het erg moeilijk om de juiste banden te vinden als je hier verder geen verstand van hebt. Maar dat is verleden tijd want hieronder vindt je precies waar je op moet letten bij het aanschaffen van nieuwe banden!

   

  Verschillende maten en profielen

  Voordat je de juiste fietsband kan vinden is het erg belangrijk dat je de precies weet welke maat band je nodig hebt. Dit staat gelukkig vaak aangegeven op je oude buiten- of binnenband. Vaak worden de maten van banden weergegeven in inches maar er is ook een universele maataanduiding en dat is de ETRTO-maat. Naast dat de juiste maat fietsband erg belangrijk is, is het profiel bij het kiezen van een buitenband ook erg belangrijk. Als de weersomstandigheden slecht zijn en het regent, vriest of sneeuwt zijn de wegen gladder dan normaal. Het is dan belangrijk dat je band voldoende grip heeft, daar zorgt de buitenband voor. Hoe meer profiel een band heeft, hoe meer grip je hebt. Net zoals bij auto’s zijn er voor fietsen ook speciale winterbanden die soms zelfs spikes hebben. Zo zorg je in ieder geval dat je klaar bent voor de winter!

   

  Verschillende fietsen

  Er zijn veel verschillende soorten fietsen, dus ook verschillende soorten banden. Zo heb je bijvoorbeeld een band van een transportfiets. Het is belangrijk dat de banden van een transportfiets comfortabel fietsen en een gematigd profiel hebben zodat je genoeg grip op de weg hebt, deze banden zijn vaak wat dikker. In tegenstelling tot de banden van een racefiets. Bij de banden van een racefiets is het van belang dat deze weinig rolweerstand hebben. Rolweerstand is de weerstand die een wiel ondervindt als het rolt over een oppervlak. Racefietsen hebben daarom dunne banden en vaak bijna geen profiel. Daarnaast heb je ook nog mountainbikebanden. Omdat je met een mountainbike vaak over onregelmatige ondergronden fietst zoals zand, heuvels en bossen zijn deze banden juist veel breder en met extra veel profiel, om uitglijden te voorkomen.

   

  Rolweerstand en bandenspanning

  Hoe meer profiel een band heeft hoe hoger de rolweerstand is. Dit betekent dus dat bij hoe meer rolweerstand er is hoe harder je moet trappen om vooruit te komen. Als je overstapt naar een ander soort fiets is het daarom van groot belang om een goede afweging te maken tussen grip en een lagere rolweerstand. Waar je ook goed op moet letten is het controleren van de bandenspanning. Dit kun je het beste elke maand wel minstens een keer doen. Als je een slappe fietsband hebt is fietsen niet alleen veel en veel zwaarder maar slijten je banden ook veel sneller. Is je band weer te hard opgepompt dan vangt deze de schokken van de weg niet goed op en zou je fiets kunnen gaan trillen. Vraag je je af hoeveel bar lucht er minimaal in je band moet? Dan kun je dit gewoon terugvinden op de zijkant van je band!

   

  Reflectie

  Je moet regelmatig checken of de reflectie op de buitenband van je fiets nog goed werkt. Dit is namelijk van groot belang om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. En wist je dat het zelfs verplicht is in Nederland om reflectie op je banden te hebben?!

   

  Ik hoop dat ik je hiermee voldoende geïnformeerd heb over het vinden van de juiste binnen- en/of buitenband. Mocht je nog meer vragen hebben kun je altijd contact op nemen met de klantenservice.

  23-02-2018
 1. Mis niks meer!

  In onze nieuwsbrief krijgt u regelmatig exclusieve kortingscodes, de nieuwste trends en onze spectaculaire actie's.

  • Tips om je fiets weer helemaal klaar te maken voor de lente

   Heb je dat ook? Dat je, zodra het lentezonnetje schijnt, je fiets tevoorschijn haalt om er een lekker stuk mee te toeren? Dan is het tijd dat je nu in actie komt en je fiets lenteklaar maakt. Alleen dan kun je een onbezorgde, comfortabele én veilige fietstocht maken maar natuurlijk ook naar je werk fietsen. Hoe je je fiets lenteklaar maakt, lees je in onderstaand blog.
   13-03-2021
  • Hoe gebruik je het MIK-systeem voor je fiets?

   Even met de fiets naar de groenteboer? Tassen vol boodschappen halen bij de supermarkt? Of gewoon er een paar uurtjes met de fiets op uit samen met de hond? Als je veel met de fiets of e-bike onderweg bent, weet je wel hoe handig het is als je je huisdieren en koopwaar gemakkelijk op de fiets mee kunt nemen.
   10-03-2021
  • Motorex: Nieuw bij BikeBudget!

   Motorex is al bijna een eeuw lang de grootste olie fabriek van Zwitserland. Het bedrijf is in 1917 opgericht in Zwitserland. De producten van het bedrijf worden in meer dan 75 landen verkocht.De Zwitserse producent van onder andere smeermiddel biedt productlijnen aan voor verschillende soorten industrieën.
   06-02-2020
  • BoBike introduceert de Go Mini

   Exact één jaar na de introductie van de GO maxi, kondigt Bobike de komst van ‘kleine zusje’ de GO mini aan. Een trendy fietszitje voor voorop de fiets met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De GO maxi kwam in maart 2018 op de markt en werd in eerste instantie specifiek voor de internationale markt ontwikkeld. De geïntegreerde, verhoogde bescherming van de kuip maakt het zitje extra veilig in landen waar fietspaden niet de norm zijn. Tegen de verwachtingen in, bleek de GO ook in Nederland razend populair en de vraag naar een bijpassend voorzitje kon dan ook niet uitblijven.
   08-03-2019