Sorteer op:

Alle onderdelen

Word onze volgende tevreden klant! Voor 21.00 uur besteld, volgende werkdag in huis!

Fietsonderdelen

 

De fiets, bijna iedere Nederlander heeft er wel één, hij brengt ons in het dagelijks leven bijna overal naartoe. De fiets bestaat uit vele onderdelen die allemaal belangrijk zijn, maar wat zijn nu de mogelijkheden die je bij fietsonderdelen hebt? En hoe kun je fietsonderdelen nu het beste onderhouden? Daar geven we je hier antwoord op.

 

Laten we beginnen met hetgeen waar je daadwerkelijk op rijdt, de fietsband. Het lijkt misschien simpel maar je moet het belang ervan en de details waar je op moet letten zeker niet onderschatten! Je moet er ten eerste op letten dat je de juiste bandenmaat koopt wanneer je een nieuwe band nodig hebt. Tegenwoordig hebben we een systeem waarmee de maat wordt aangegeven met twee getallen, bijvoorbeeld 37-622, dit staat voor de breedte en de diameter van de band.

Je hebt zowel smalle, als dunne fietsbanden, welke je nodig hebt of welke het beste bij jou passen hangt er maar helemaal van af waar je je fiets voor gebruikt. Dunne banden zijn lichter en daarom ook meer geschikt voor snelheid gerelateerde dingen, brede banden zijn zwaarder, het in beweging brengen van de fiets kost meer moeite maar over langere afstanden is je snelheid constanter en dus kost het fietsen op lange termijn minder moeite.

 

Het frame, het lijkt maar een simpele staalconstructie die de fiets bij elkaar houdt, maar het is veel meer dan dat! Je zou het wellicht niet denken, maar het juiste frame zorgt vaak voor veel meer comfort en kan vervelende kwaaltjes als rugpijn of knieklachten voorkomen.

Ook het type frame dat bij jou past is van de situatie afhankelijk, je hebt gewone en speciale frames. De maat van het frame van de fiets meet men vanaf het punt waar de trapas zich bevindt tot het punt waar de zadelpen het frame in komt. Zo kom je tot de juiste maat: zet je voeten zo’n 20 centimeter uit elkaar (zonder schoenen aan), meet vervolgens de afstand van de onderkant van je voet tot aan je lies, vermenigvuldig de desbetreffende lengte met 0,67. Bij een een fiets met een vererende zadelpen moet je nog eens 4 centimeter van deze maat afhalen.

Het onderhoud van het frame wordt door mensen vaak over het hoofd gezien, dit is echter wel belangrijk maar daarbij ook nog eens heel simpel. Je moet je frame regelmatig schoonmaken met warm water, een borstel en een fietsreiniger. Wanneer je dit gedaan hebt spoel je het frame af.

 

De fietsketting behoort tot de belangrijkste onderdelen van een fiets, dit zorgt ervoor dat je dan ook daadwerkelijk kunt fietsen. De ketting dient daarom regelmatig onderhouden te worden, zeker als je je fiets vaker gebruikt, wat bij de meeste Nederlanders het geval is. De ketting moet je regelmatig controleren op slijtage. Ook wanneer je denkt dat er niets mis is kan het nooit kwaad dit even te checken. Ook wanneer de ketting lawaai maakt, blijft hangen, piept, of als de fiets niet soepel schakelt, ook dan moet je de ketting controleren. Ook moet je de ketting eens in de maand spuiten of smeren zodat de fiets comfortabel blijft fietsen.

 

Niet alleen auto’s, maar ook steeds vaker fietsen kunnen mensen verblinden. Het is niet per se zo bij een fiets, hoe meer hoe beter. Het is veel belangrijker hoe de verlichting is afgesteld, dit is voor de zichtbaarheid en de veiligheid veel veiliger.

Zorg voor een lamp met een egale lichtbundel die breed verdeeld is. Het felste punt van de lamp moet ongeveer in het midden liggen, niet te dichtbij, en niet te ver van de fiets af. Ook moet je een lamp kiezen die vanaf de zijkant goed zichtbaar is.

https://www.bikebudget.nl/webshop/winkelmandje/